I6.jpgl1.jpgl2.jpgl3.jpgl4.jpgl5.jpgl7.jpg

Reanimatie

Waarom een reanimatiecursus volgen?

Elke week worden in ons land 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het gebeurt vaak thuis, op het werk of buiten op straat. Hulp bieden binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand is cruciaal en kan een leven redden. Tijdens een reanimatiecursus leert u hoe u moet handelen. Meld u daarom aan!

Wat is reanimeren?

Reanimeren is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop, indien er sprake is van een circulatiestilstand. Indien zowel de ademhaling, als de circulatie weer op gang gebracht moeten worden, spreekt men ook wel over Cardiopulmonaire Resuscitatie (CPR).

Om te kunnen leven, is de constante aanvoer van zuurstofrijk bloed van levensbelang. Onze organen kunnen niet functioneren zonder zuurstof. De hersenen zijn het kwetsbaarst: na vier tot zes minuten zonder zuurstof raakt al een (groot) gedeelte zo beschadigd, dat normaal functioneren misschien niet meer mogelijk is. Het transport van zuurstof via ons bloed kan op twee manieren worden verstoord:

  • Bloed wordt niet meer rondgepompt omdat het hart niet (goed) functioneert. Het hart kan wel bewegen (fibrilleren) maar heeft geen effectieve pompwerking. We spreken dan van een circulatiestilstand. Bij een hartstilstand is er geen of nihil beweging.
  • Er wordt geen zuurstof meer in het bloed opgenomen. Dit wordt een ademhalingsstilstand genoemd.


Als er sprake is van een ademhalings-, en circulatiestilstand wordt dit de klinische dood genoemd. Echter, door zo snel mogelijk te starten met de reanimatie kan de definitieve dood mogelijk worden voorkomen. Het is dus van groot belang dat de reanimatie zo snel mogelijk wordt gestart

De redactie van BovensmildeOnline is wil dit item het enthousiasmeren van mensen om in hun eigen dorp zes minuten plekken te creëren zodat bij een hartstilstand 1-1-2 direct gebeld wordt, iemand direct start met reanimeren en men binnen 6 minuten een eerste schok met een AED kan uitvoeren. Daarnaast willen wij de Bovensmildeger bevolking opmerkzaam maken op het grote belang van Reanimatie- en AED opleidingen. Wij doen dit door deze belangrijke missie op alle mogelijke manieren onder de aandacht van de bevolking van Bovensmilde te brengen. Wim Klaucke is als erkend instructeur van ErgoSport (www.aedmiddendrenthe.nl en www.ergosport.nl) in 2009 gestart met het geven van opleidingen BLS-AED (Hartreanimatie + bediening automatisch externe defibrillator) in Bovensmilde. 

 

 

Opleiding BLS-AED

Tarieven opleidingen hartreanimatie (BLS-AED)

In-company opleiding BLS-AED in één dagdeel:

€ 30,00* per persoon (minimaal 8 personen - max. 9 personen)

(U beschikt zelf over een ruime en verwarmde instructie ruimte voor 8 - 9 personen met mogelijkheid tot serveren van koffie en thee)

Opleiding BLS-AED binnen externe instructie ruimte in één dagdeel:

€ 37,50* per persoon (minimaal 8 personen - max. 9 personen)

(U maakt gebruik van een ruime instructie ruimte in Bovensmilde, hetgeen geregeld wordt door ErgoSport)

In-company herhaling - opleiding BLS-AED in één dagdeel:

€ 20,00* per persoon (minimaal 8 personen - max. 9 personen)

(U beschikt zelf over een ruime en verwarmde instructie ruimte voor 8 - 9 personen met mogelijkheid tot serveren van koffie en thee)

Herhaling opleiding BLS-AED binnen externe instructie ruimte in één dagdeel:

€ 27,50* per persoon (minimaal 8 personen - max. 9 personen)

(U maakt gebruik van een ruime instructie ruimte in Bovensmilde, hetgeen geregeld wordt door ErgoSport)

Algemene voorwaarden:

*Algemene voorwaarden opleiding BLS-AED De tarieven voor de opleiding BLS-AED zijn inclusief diploma, gebruik oefenpoppen en AED-trainer.Voor BTW plichtigen (bedrijven) zijn de tarieven exclusief BTW en reiskosten (de af te leggen kilometers (0,19 eurocent per km.) worden naar rato berekend conform ANWB routeplanner en als extra kostenplaats toegevoegd binnen de factuur). Binnen een straal van 20 km. rond Bovensmilde worden geen reiskosten berekend! Voor de basis opleiding, alsook de herhaling opleiding, binnen een externe instructie ruimte zijn de consumpties bij de genoemde  prijs inbegrepen.

U dient er rekening mee te houden dat de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) aangeven dat bij een deelnemersgroep van > 12 personen er een extra instructeur toegevoegd dient te worden. Hiervoor is gekozen om iedere instructeur dan 6 deelnemers te laten begeleiden tijdens de opleiding BLS-AED. Tevens dient er een cursusleider van de Nederlandse Hartstichting te worden aangesteld!

Leerpakket van Ergosport

  • bevat het nieuwe en veréénvoudigde protocol voor het geven van reanimatie (BLS + AED);
  • leert de cursisten hoe ze snel een situatie kunnen inschatten en vervolgens de juiste actie kunnen ondernemen;
  • legt acties stap voor stap uit in woord en beeld via een power-point presentatie;
  • biedt duidelijke achtergrondinformatie over de juiste wijze van handelen en legt uit waarom deze handelingen noodzakelijk zijn;
  • stelt de cursisten in staat om de leerstof intensief en praktisch te oefenen middels een oefenpop (Resusci Anne) en een AED trainer (o.a. Defibtech Lifeline).

Opgeven cursus BLS-AED

Opgeven kan telefonische of per e-mail:

Ergosport  0592-414598  
     
    www.aedmiddendrenthe.nl www.ergosport.nl
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er word zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen

Lokaties AED in Bovensmilde

Op deze pagina treft  u aan waar de levensreddende A.E.D apparaten zich in ons dorp bevinden.

  M.F.A. De Spil  Floralaan 2     
  Huisartsenpraktijk  Floralaan 47     
  Poeisz supermarkt  Schoolstraat 10     
  Weerstation Klaas de weerbaas  Seringenstraat 3     

In het geval van levensbedreigende situaties altijd bellen naar 112. Ook bij twijfel altijd 112 bellen i.p.v. uw huisarts of dokterswacht!

Info over hartreanimatie en bediening AED

Zuurstof is noodzakelijk om in leven te blijven. Via het bloed levert het lichaam zuurstof aan alle organen in ons lichaam. Als het hart stopt met kloppen, valt o.a. de bloedcirculatie in de hersenen stil. Hierdoor ontstaat in alle vitale organen een tekort aan zuurstof. Daarom moet men bij een hartstilstand zo snel mogelijk met reanimatie starten. Hartreanimatie is de combinatie van hartmassages en beademingen. De hartmassages zorgen voor een kleine, maar erg belangrijke toevoer van bloed naar onze vitale delen in het lichaam; het hart, de longen en de hersenen. Door het toepassen van beademingen blijft het circulerende bloed voldoende zuurstof vervoeren. Voor en tijdens de BLS-AED passen we steeds dezelfde vier stappen toe: Zorgen voor veiligheid, de toestand van het slachtoffer beoordelen, de hulpdiensten alarmeren en reanimatie en bediening Automatisch Externe defibrillator (AED). Als je bij het doorlopen van de stappen merkt dat het slachtoffer bewusteloos is en geen normale ademhaling meer heeft, alarmeer dan de hulpdiensten via 1-1-2 en start zo snel mogelijk hartreanimatie en laat een AED halen door één van de omstanders. Begin altijd met 30 hartmassages gevolgd door 2 beademingen en sluit de AED aan. Volg hierna de instructies op die door de AED genoemd worden. De 30 compressies en 2 beademingen blijf je herhalen tot professionele hulp de reanimatie eventueel overneemt, het slachtoffer weer normaal ademt, de AED aangeeft dat er hartritme is of je zelf te vermoeid bent om verder te gaan.